sailing stones

Het mysterie van de sailing stones

Er zijn verschijnselen die we met ons gezond verstand niet kunnen verklaren. De bewegende stenen op Racetrack Playa passen perfect in deze categorie en vertegenwoordigen één van de meest vreemde mysteries ter wereld.

Racetrack Playa ligt in het National Park Death Valley in de Amerikaanse staat California. Met een gemiddelde van 38 graden Celsius en gemiddeld 3 centimeter regen per jaar is dit het heetste en droogste gebied in de VS. Racetrack Playa heeft een uitzonderlijk gladde ondergrond omdat het ooit een meer was en biedt zo de ultieme onderlaag voor snelheidsduivels die een record willen verbreken.

Maar dit is niet waar de naam Racetrack Playa vandaan komt. De ‘tracks’ worden door iets anders veroorzaakt. Eens in de twee of drie jaar verplaatsen de stenen van de Playa zich zonder de tussenkomst van mensen of dieren over de zoutvlakte en laten daarbij sporen achter die de illusie wekken dat er op Racetrack Playa gereden wordt.

De stenen van verschillende afmetingen kunnen tot wel 360 kilo wegen en er zijn sporen gevonden van wel 800 meter lang. De snelheid waarmee de stenen zich verplaatsen is onbekend omdat niemand getuige is geweest van de momenten van verplaatsing. De stenen lijken rond te dwalen.

De meest logische verklaring is, dat de wind er iets mee te maken heeft. Op de een of andere manier worden windstoten zo sterk dat ze de stenen doen bewegen. Ook kan het winterse ijs er misschien iets mee te maken hebben. Ik las dat sommige winterstormen winden produceren met een snelheid van 145 kilometer per uur. Als we het momentum erbij betrekken beseffen we dat het op gang brengen van de steen de moeilijkste fase is, eenmaal in beweging is er minder kracht voor nodig.

En toch, niets gaat vanzelf. Net als zaken doen. Het moet op gang komen en heeft altijd een zetje nodig. Dat eerste zetje. Bijvoorbeeld het steentje voor het maken van golven in uw zakenvijver om mooie maar vooral hoge golven met een groot bereik voor uw onderneming mee te maken. Daar zorgt een beetje wind niet voor reuring. Daar zorg ik voor een zetje.

Zoals ik al zei, niets gaat vanzelf. Overal, nou bijna overal is een verklaring voor. Uiteindelijk geeft ene Brian Dunning, beroeps scepticus, een mogelijke verklaring voor de ‘sailing stones’. Oordeel zelf en bekijk de sporen in zijn filmpje en bekijk mijn portfolio om de sporen van mijn stenen te volgen.

“The trail tells the tale”

Door Johann van der Geest