manpupuner_steen_formatie_1

Onbekend maakt onbemind; de Manpupuner steenformaties

De Manpupuner steenformaties zijn zeven massieve rotspartijen in het noorden van het Oeral gebergte in de Russische republiek Komi. Manpupuner betekend in het Mansi “kleine berg van de goden”. Deze rotstorens zijn ongeveer tussen de 30 en 42 meter hoog en staan bovenop een berg middenin een heuvellandschap dat is ontstaan door de invloeden van ijs en wind.

De Manpupuner steenformaties worden ook wel de zeven sterke mannen genoemd en zijn één van de zeven wonderen van Rusland. Ze zijn tot op heden niet echt bekend buiten Rusland. Deze mysterieuze zeven sterke mannen lijken sterk op de reuzen op Paaseiland omdat ze opvallen in het landschap en de indruk wekken dat het tekenen zijn van een verloren beschaving.

Lokaal hebben de zeven sterke mannen een legendarische status, vooral gezienhun ligging, ze bevinden zich namelijk een fractie onder de poolcirkel. Verder maakt de legende meldingen van een eigenaardig gevoel van tevredenheid bij het bezoeken van de torens. Volgens sommige bezoekers lijken alle verlangens weg te zweven tijdens een bezoek aan het gebied en de lokale bevolking beweert dat in oude tijden geesten zich op deze plek verzamelden.

Deze aparte rotspartijen vallen inderdaad op in het landschap. Het blijven echter gewoon stenen. Een rotsblok of kei op zich zal weinig opzien baren. Eén zwerfkei is geen hunebed en één rotsblok maakt nog geen Stonehenge. Het is een aantal factoren dat dergelijke formaties het predicaat ‘bijzonder’ geeft. Het moet opvallen. Opvallen door vorm, kleur, de formatie en er moet een bijzonder verhaal bij zitten.

In de reclame is het niet anders. Vaak betreft het een gewoon en allerdaags product waarvoor je een plek in de markt moet bevechten. Onbekend maakt onbemind. Je kunt je dan onderscheiden in vorm, kleur, lay-out maar bovenal met een goed verhaal.

De Manpupuner steenformatie was tot voor kort nog onbekend buiten Rusland. Ik had er ten minste nog nooit van gehoord. Door daar over te schrijven, te bloggen en het te delen op social media kun je dat veranderen. Het voldoet naar mijn idee aan alle voorwaarden. Het valt op in vorm, kleur, de formatie en ook hier door een goed verhaal.

Door Johann van der Geest